F*CK alcohol, zeker - uiteraard met een knipoog

Een ingewikkelde tweestrijd? Beginnen met een wijnmerk waar geen alcohol in zit, terwijl iedereen in je omgeving weet dat je er zelf ook graag eentje lust.... Deze vraag kreeg ik met de bijbehorende verbaasde blikken in het begin dan ook regelmatig naar mijn hoofd geslingerd. Vervelend? Nee, het brengt je juist op ideeën.

Het idee voor VINADA is geboren vanuit de wens om een goed alternatief te bieden. Een goed alternatief voor alcoholhoudende wijn. Een glas wijn voor iedereen. Een (gezonder) alternatief waar smaak, kwaliteit en beleving behouden blijven. Geen onnodig ingewikkelde terminologie, maar gewoon ‘lekker’. Als het alternatief er is - kun je een keuze maken. Een keuze die je volgens VINADA ’for whatever reason' maakt.

Als ik een euro kreeg voor elke verbaasde blik...

Het is toch absurd dat er anno 2018 nog steeds geen lekker alternatief was op het gebied van wijn? Op beurzen heb ik regelmatig geïnformeerd naar alcoholvrije wijn. Ze keken me aan met een blik - waarop ik vroeg: of is dat vloeken in de kerk? Nou dat was het zeker. ‘’Wijn zonder alcohol was geen wijn. Hoogstens druivensap. Het bestaat niet, het kan niet en het zou nooit komen’’. Tijden veranderen en daarmee ook de behoeften. Doe ik het niet, dan doet iemand anders het - dacht ik. Het is de hoogste tijd voor een frisse wind door de traditionele wijnwereld... tijd voor VINADA! 

Wanneer ga je dan op zoek naar alcoholvrije wijn? Oké, ik geef het toe - het is begonnen uit eigen belang. Op momenten dat je echt toe bent aan een glas wijn is bij mij medisch gebleken dat het zeker dán geen goed moment is voor alcohol. Alles tegelijk willen doen: carrière, privé & studeren. Je hebt een doel voor ogen en daar ga je voor, niks minder! Daarnaast een druk sociaal leven en ook nog fanatiek sporten. Ik dacht alles makkelijk te kunnen combineren tot de man met de hamer langskwam: Ik kreeg twee keer een epileptische aanval. Alcohol dé oorzaak? Dat niet. Wel was het de druppel van de spreekwoordelijke emmer. Doktersadvies: rustig aan doen, zes maanden niet autorijden en drie maanden geen alcohol. De eerste keer was halverwege mijn studententijd. Autorijden? Ik deed alles met de fiets. Maar die feestjes... wat doe je dan? Precies - op zoek naar alternatieven… Anno 2008: ‘mission impossible’. 

De tweede ben ik wederom op zoek gegaan naar de alternatieven anno 2015: meer keus - maar nee, echt geen wijn. Los van de ‘wettelijke’ consequentie is zo'n signaal van je lichaam niet zomaar iets. Wanneer is het dan die druppel? Bij mij zijn er geen voortekenen. Ik kom er pas achter als het te laat is. Alcohol? I love it & I hate it. In mijn geval gewoon niet zo handig. Het is een keuze. Ga ik iets laten of ga ik op onderzoek uit of dat alternatief niet tóch mogelijk is… ZEKER dat laatste! Mijn doel? Het LEKKERSTE, leukste en gekste alcoholvrije wijnmerk lanceren! De alcoholvrije wijnmarkt veroveren! het assortiment uitbreiden - enkel en alleen als ik (en mijn testpanel) het lekker genoeg vinden, dit alles op een nuchtere en eerlijke manier. Tegelijkertijd hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen aan de maatschappelijke bewustwording omtrent alcohol. Nadrukkelijk zonder een 'hater' te worden.

Zolang wij nog niet tevreden zijn over de smaak - introduceren we het niet.

Aan de slag! Research gedaan, gesprekken gevoerd & bezoeken afgelegd. Uiteindelijk heb ik mijn partners gevonden. Gezamenlijk hebben wij vanuit passie en puur vakmanschap VINADA's eerste alcoholvrije WIJN gecreëerd. De Sparkling Rosé, tot stand gekomen na vele selecties, proeverijen en aanpassingen. Wegens groot succes is hier vijf maanden later, in oktober 2018, de Sparkling Gold aan toegevoegd! Waarom nog geen groter assortiment? Zolang wij nog niet tevreden zijn over de smaak - introduceren we het niet. To be continued...

Wie heeft dan bepaald dat het lekker is? Ons testpanel - bestaande uit: vrienden die graag wijn drinken, wijnkenners, wildvreemden en uiteraard onszelf. Zij enthousiast, wij enthousiast = een nieuwe wijn. De vraag of we willen concurreren met de bestaande wijnmarkt is ons veel gesteld. Wij zien onze wijn als een aanvulling op het assortiment. Wijn is wijn, dat klopt! Met - of zonder alcohol is een bewuste keuze. Zeg nou zelf - als het net zo lekker is! Waarom heb jij dan zin in een kater?

Wine is healthier when it's non-alcoholic (sorry) 💪 

 

Proost!

 

Jessica