De wijn van VINADA kennen haar oorsprong in de wijnstreek Castilla-La Mancha. Het gebied bevindt zich in de zuidelijke helft van Spanje's Meseta central. Castilla-La Mancha is een van de zeventien deelstaten van Spanje. Het wijngebied strekt zich uit van Madrid tot de heuvels van Valdepeñas. Het gebied is acht miljoen hectare groot. Voor de beeldvorming: dit is twee keer zo groot als Nederland. Castilla-La Mancha produceert 50% van de totale Spaanse wijnproductie.

....dit is twee keer zo groot als Nederland!

La Mancha, in rood aangegeven

Castilla-La Mancha kent een extreem landklimaat. Dit zorgt voor ijskoude winters en ‘s zomers stijgt de temperatuur naar ruim boven de 40 graden Celsius. Castilla-La Mancha bevindt zich op een hoogvlakte. Het gebied bevindt zich tussen de 800 tot 1000 meter hoogte. Deze hoogvlakte is in het noorden en oosten begrensd door grote bergketens, heuvels en rivieren. In het noorden vormt de Taag (el Tajo) een natuurlijke grens met Madrid en in het zuiden stroomt de rivier Guadiana langs Valdepeñas, ten noorden van de grens met Andalucía. Deze hoogvlakte is zo groot dat zelfs de natuurlijke bergketens de wind niet kunnen tegenhouden. De bekende windmolens van La Mancha zijn daar het bewijs van. 

Miguel de Cervantes gaf internationale bekendheid aan de regio en zijn windmolens met zijn personage Don Quichot de La Mancha. 

 

la mancha
don-quichot.jpg